De geplaatste foto's en tekeningen hebben betrekking op ons historisch onderzoek verricht in de Polders van Tholen, Schakerloo en Vrijberge. Zij hebben tot doel een duidelijk overzicht te geven van de bebouwde percelen en enkele bijzondere objecten die in de genoemde polders staan of hebben gestaan en gelegen.
De foto's zijn verkregen door eigen opnamen en verkregen van het Gemeente Archief van Tholen, van de Heemkundekring Tholen en van diverse personen. (ca. 455 foto's en tekeningen).

De volgorde van ons onderzoek in de Polders van de Stad Tholen, Schakerloo en Vrijberghe volgt de loop van de belastinggaarders in de 17e eeuw o.a. de belastingkohieren van 1601, 1622, 1624, 1687 en 1707 t.w.:

In de Polder van Schakerloo:
Oudelandsedijk noordzijde, het Dorp Schakerloo of Oudeland, Oudelandsedijk zuidzijde, (oude)Veerweg en veer naar Reimerswaal, Kerkweg, de buurtschap Westdorp, Kettingdijk, de buurtschap Stenen Kruis, Beulweg en (Nieuwe) Veerweg.

In de polders van de Stad Tholen:
(Broodeloospolder, Polder Al te Cleijn), Deurloopolder, Razernijpolder, Vrouw Beliapolder.
1500 Gemetenpolder:
Mosselhoek, Mosselhoekseweg, Zwarteweg, Oudelandsedijk, Straatweg, Brabantswegje, Luchtenburgseweg, Eeweg, Verreeweg, Zoutendam, Kadijk.
Oostdijk: zijnde Moerdijk, Watervlietsedijk met buurtschap Capelleboom en Watervliet en Molenvlietsedijk met buurtschap Molenvliet.
Singel, Straatweg van hoeve Stadszicht tot de Stadspoort.
Oud Strijenpolder, Dalemsepolder, Nieuwlandpolder, Puit- en Peukepolder, Rooland- en Broekpolder.

In de Polders van Vrijberghe:
Broeksedijk, Vrijberghsedijk, Poortvlietsesluis.

De fragmenten van de kadastrale kaarten van Tholen zijn getekend door de landmeters van het kadaster in 1825-1832. Zij geven een duidelijk beeld van de in die jaren aanwezige bebouwde percelen.

« Minder informatie